Το είδος της επέμβασης που θα πραγματοποιηθεί, εξαρτάται από τον τύπο, το μέγεθος και την εντόπιση των ινομυωμάτων:
ΚΟΙΛΙΑΚΗ ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΕΚΤΟΜΗ: «Ανοικτό» χειρουργείο, όπου η πρόσβαση στη μήτρα επιτυγχάνεται μέσω μιας τομής στα τοιχώματα της κοιλιάς. Συνήθως η τομή γίνεται οριζόντια (στη γραμμή του μπικίνι), ενώ μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να γίνει κάθετα κάτω από τον ομφαλό. Στη συνέχεια γίνεται τομή στη μήτρα, αφαιρούνται τα ινομυώματα, και η τομή στη μήτρα, στα τοιχώματα της κοιλιάς και στο δέρμα κλείνονται με απορροφήσιμα ράμματα. Αυτός ο τύπος επέμβασης πραγματοποιείται σε πολλαπλά ή βαθιά «ριζωμένα» ινομυώματα και έχει το μειονέκτημα του ότι έχει μεγαλύτερο χρόνο ανάρρωσης.
ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΕΚΤΟΜΗ: Τα υποορογόνια ινομυώματα μπορούν να αφαιρεθούν με λαπαροσκόπηση. Κατ΄αυτήν, γίνονται 3-4 μικρές τομές στην κοιλιά, από όπου εισέρχονται το λαπαροσκόπιο, ειδική κάμερα με φως από οπτικές ίνες και τα διάφορα εργαλεία. Αφαιρούνται τα ινομυώματα και κλείνονται οι τομές με ράμματα. Ο χρόνος ανάρρωσης είναι εντυπωσιακά ταχύτερος από το ανοιχτό χειρουργείο.
ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΕΚΤΟΜΗ: Τα ινομυώματα αφαιρούνται διαμέσου του τραχήλου της μήτρας μετά από προοδευτική διαστολή του. Σ΄αυτό το είδος της επέμβασης δεν απαιτούνται τομές στην κοιλιά. Μετά από διάταση της ενδομητρικής κοιλότητας με φυσιολογικό ορό, εισέρχεται ειδικό εργαλείο, το ρεζεκτοσκόπιο, που διαθέτει κάμερα και αγκύλη διαθερμίας. Ηλεκτρική ενέργεια περνάει από την αγκύλη, και αποκόπτονται σταδιακά τα ινομυώματα, που αφαιρούνται τελικώς από τον κόλπο. Κι εδώ ο χρόνος ανάρρωσης είναι αρκετά μικρότερος από το ανοικτό χειρουργείο.